Svenskarnas snusvanor

Sverige är känt för sitt snus och svenskarna är flitiga snusare. Ny statistik från Snusbolaget visar hur svenskarnas snusvanor ser ut och ger svar på frågan: hur mycket snusar svenskar?

Bookmark the permalink.

5 Comments

  1. Hej Hannah! 🙂

    Jag tycker att du har gjort en jättebra video som är väl anpassad till sociala medier. Startbilden tyckte jag först såg lite för ”hemmagjord” ut, men det blev väldigt bra sedan när du kastar in snus och kör en liten nästan stop motion – det är jättesnyggt gjort och precis vad man skulle kunna se i flödet i sociala medier.

    I pufftexten ska Snusbolaget skrivas med stort S eftersom det är en titel på ett företag. Annars är det en jättebra pufftext som förklarar innehållet och fångar läsare/tittare med en fråga på slutet.

    Då ”snusvanor” är ett ord tycker jag att du bör sätta bindesträck efter snus vid 00:04.

    En smaksak för mig är när man börjar ny mening i en ruta, alltså att det i mitten av en ruta blir stor bokstav igen – jag hade nog hellre undvikit det och använt mig av kommatecken och liten bokstav där det går, alternativt göra texten till två rutor istället för en. Det är snyggare ju mindre text man har på skärmen i taget, tycker jag. Och lättare att läsa. Jättesnyggt att Simon lägger in en snus bakom rutan när man läser om statistiken!

    När du tonar ut musiken för att vi ska höra Simon tycker jag att du kanske ska ha kvar musiken i bakgrunden fast sänka den lite bara, så att vi fortfarande hör den och förändringen i videon inte blir så påtaglig. Det räcker med att man sänker den lite för att vi ska höra vad han säger. När du i.o.m hans prat lägger in hans namn i en ruta tycker jag att du kan göra det i en ruta/text/font som skiljer sig mer från den du använder i resten av videon, så att det blir skillnad på texten man ska läsa och presentation av intervjuperson.

    Återkommande i slutet med två meningar i samma ruta, det går lätt att fixa om du byter ”Simons flickvän Elin 27 år. Har snusat i fyra månader” till ”Simons flickvän Elin, 27 år, har snusat i fyra månader”. Ja… du fattar!

    Du har annars uppe textrutor lagom länge så att det går att läsa i normal/bekväm takt. Den som börjar med ”80% av män…” skulle kanske kunna försvinna 2-3 sekunder tidigare.

    Kolla en extra gång på att textrutorna som ska vara centrerade i mitten av skärmen verkligen är det, ibland är de lite för långt åt något håll. Simons första prat, till exempel.

    En sjukt bra video tycker jag! Hoppas att mina kommentarer är till hjälp, och att de går att förstå. Annars får du höra av dig!

    Adelina

    • Hej Adelina!

      Tack för din kommentar!

      Roligt att du gillade mitt försök till stop motion i början! Jag funderade på bindestrecket vid snusvanor en del och hade det först men tog bort det för att jag tyckte det såg jämnare/snyggare ut. Men om man hackar upp sig på att det fattas är det nog bäst att jag lägger till det igen!

      Ska också se över texten och grafikplattorna lite mer! Bra tips där med kommatecken osv, har en del slarvfel som jag absolut ska rätta till.

      Det med att musiken försvinner i bakgrunden på Simons första prat hade jag inte tänkt på förrän du påpekade det och håller med om att den bör ligga kvar i bakgrunden!

      Bra att textrutorna för det mesta kändes som de låg i lagom längd, tyckte det var svårt att avgöra själv.

      Tack så mycket för kommentarerna! Hjälpte jättemycket!

      /Hannah

  2. Jättebra tänkt med upplägget på ditt klipp! Gillar också musikvalet, det fick mig att skratta.
    Snygg början och kul att du lagt ner tid och kraft på att snus försvinner ur dosan.
    Det finns lite grammatiska saker i textrutorna som du kan kolla på, punkter där det ska vara kommatecken osv. Såg att Adelina pratar om det också så behöver kanske inte gå in i detalj där igen. Bra att du presenterar statistik också. Tycker inte att det är något som hindrar publicering, men undrar över hur det blir med att visa upp specifika snusmärken, det är ju sån tobaksfri snus genom hela klippet.
    Jag tycker att det är bra upplagt, och bra att det är någon som pratar om att sluta snusa i slutet, så man får båda sidor.
    Som sagt bra teknik med filmningen i början, man förstår direkt vad det kommer handla om. Tänkte också på övergången till Simons intervju med musiken, går det att låta musiken ligga kvar på lite högre volym så det blir en lite smidigare övergång?
    Sammanfattning: Kolla grammatiken i textblocken och övergången bara så är det grönt ljus sen. Kanske även rådgöra med Helena om snusmärken? Hur gör man där? Bra jobbat! /Annie Thunegård

  3. Hej Annie!

    Kul att du gillar min video. Jag tyckte musikvalet gav en lite “skön” komisk effekt så bra att du också tyckte det blev kul. Grammatiken i textrutorna ska jag absolut se över. Att musiken försvinner i Simons första prat hade jag inte ens tänkt på så det var jättebra att ni båda lade märke till det!

    Med snusmärken var jag väldigt osäker till en början. Snusar inte själv så fick låna en dosa av någon och därför är det bara det tobaksfria. Först hade jag egentligen med en närbild på när Simon visar upp sitt lager med Kaliber men tyckte det blev för mycket reklam. Har försökt undvika att visa märket på snusen även om man såklart kan lista ut det. Provade också med bilder från TT på “vanligt snus” men det blev inte så bra så har mer försökt att ha snuset i bakgrunden till text och annat! Men någon som absolut kan diskuteras!

    Tack så mycket för din konstruktiva kommentar! Ha det gott!
    /Hannah

  4. Hej,
    bra, konstruktiva kommentater – se över det språkliga enligt de råd du har fått. När det gäller snusmärket är det alltid en diskussionsfråga och det bästa är förstås om man kan undvika att visa vilket märke det är helt och hållet – genom att riva av etiketter, eller att vrida en produkt så att detta inte syns. I det här fallet tycker jag dock att det kan vara ok. Snarare skulle det då kunna vara reklam för Snusbolaget, och egentligen skulle man vilja att statistiken kom från en oberoende källa. Men den här typen av källhänvisningar görs då och då, och diskussionen får tas på den aktuella redaktionen. I det här fallet är det ok, tycker jag.
    För övrigt en pigg och rapp video med personligt anslag – kul!
    När du har justerat kan du publicera videon här på Mina Kvarter och sedan direkt på Götborg Nu (tv-fliken, enligt mejl).
    /Helena

Lämna ett svar