Så gör du din egen handsprit

Försäljare upplever i och med coronaviruset ett högt tryck på smittskyddsprodukter, bland annat handsprit. Såhär kan du göra din egen handsprit med hjälp av ingredienser du redan har hemma i skafferiet.

Bookmark the permalink.

8 Comments

  1. Jag ska fixa så att texten är med från början, så att man i sociala medier ser texten i flödet och inte bara en bild på handsprit 🙂 /Adelina

  2. Bra jobbat!

    Jag tycker att du har gjort ett snyggt inslag som ger bra upplysning och är aktuellt.
    Utformningen är ganska klassisk, och musiken passar bra till den här typen av inslag.
    Jag hittade bara ett korrfel, och det är i pufftexten. ”Såhär” så istället vara ”Så här”.
    Sedan kanske man istället för ”Försäljare” kan skriva affärer eller apotek, eller vad det nu gäller. I början på videon frågar du ”handspriten slut i affären?”. Jag tänker att det kanske är bättre att lägga till ”Är handspriten slut i affären?” Sedan finns det vissa saker i videon som man kan förtydliga litegrann. Du skriver ”2 delar sprit”. Vad jag kan läsa mig till så behöver det vara 60-80% alkoholhalt för att det ska fungera med hemmagjord handsprit. Detta kanske man bör förtydliga eftersom ”vanlig” sprit ofta är 40%. Så att det verkligen fungerar för de som väljer att göra den själv. Sedan tycker jag (och detta är en smaksak) att du helt kan strunta i genrebilden i början. Jag tror att det skulle se ännu proffsigare ut. Bortsett från dessa små anmärkningar tycker jag att ditt inslag är snyggt. Jag gillar att det är filmat rakt ovanifrån, med skålen som mittpunkt och att texten ligger på båda sidorna.
    Snyggt jobbat!

    // Gustav

    • Tack Gustav 🙂

      Ja, jag fixar ”såhär”. Funderade på att skriva affärer först, men kom på att eftersom det gäller just affärer OCH apotek och butiker osv kanske ”försäljare” var ett bra samlingsnamn? Men kan hända att det blir bättre med ”affärer” – får se vad Helena säger!

      Håller med om det du säger gällande texten, att jag ska lägga till ”är”. Hm.. konstigt, på receptet jag använde var det 5 dl sprit och 2,5 kokosolja vilket jag bara gjorde om till delar då jag tänkte att man kanske inte alltid vill göra 7,5 dl handsprit haha. Får kolla på det! Det låter ju rimligt att det ska vara mer sprit än så, och som du säger är ju inte all sprit samma.

      Svårt med genrebild, jag gillar det inte direkt men samtidigt tyckte jag att det blev konstigt om man scrollar i sin feed och så dyker det bara upp en skål. Får fundera över detta! Tack för bra feedback!

      Adelina

  3. Hållå där 🙂

    Bra relevant och intressant vinkel du har tänkt ut. Jag har själv funderat på hur man gör sin egen handsprit. Nu vet jag! Tack!
    Jag tycker det är bra att du inleder med en stillbild dessutom.

    Textning:
    Jag har inte stenkoll på hur man gör recept, men det låter lite konstigt att säga ”delar”, men det är kanske något man gör? Jag förstår varför, men är det inte mer klassiskt att ange måttet, typ deciliter. Jag vet inte, det är mest en fråga som jag är nyfiken att höra svaret på. Jag gillar att du har låtit olika grafiker glida in efter varandra i samma klipp som när det först står ”blanda”, sedan ”ordentligt”. Snyggt.
    I den första grafiken har du förkortat testen lite fastän du inte har platsbrist. Det hade lika gärna kunnat stå ”Är handspriten slut i affären? Gör din egen hemma!” Eller till och med: ”Så gör du din egen.”, som i rubriken. Det är mest förslag, jag vet inte vad som är rätt i det här fallet. Den sista grafiken ”Nu har du egengjord handsprit” är lite för långt ned tycker jag. Flytta upp den en aning innan publicering.

    Rubrik:
    Bra!

    Pufftext:
    Rolig och lockande sådan. Jag var inte säker så jag kollade upp det, men ”såhär” skrivs vanligtvis ”så här”. Enligt mig kan du även ta bort ”hemma” i andra meningen.

    Bra jobbat
    /Jakob

    • Hej! Tack för bra feedback 🙂

      Delarna använde jag för att man ska kunna göra så stor sats av handsprit som man vill – i receptet stod det 5 dl sprit och 2,5 dl kokosolja, men jag tänkte att alla kanske inte vill göra 7,5 dl handsprit. Men du har rätt, kanske skulle det bli tydligare om man använder exakta mått. Jag får fundera över detta.

      Håller med om texten där i början, jag skriver om den. Även i slutet att den är lite för långt ner, det fixar jag! Ska även ändra ”såhär”, och att ta bort ”hemma” tycker jag är en bra idé så det gör jag.

      Ha det fint,
      Adelina

  4. Hej Adelina!

    Vad kul att se en How-to video som är väldigt relevant nu under Corona tider där många inte kan köpa handsprit för att det är slut överallt. Jag gillar även din förstabild som lockar till att kolla på videon.

    Den är helt klart publicerbar på sociala medier efter några små justeringar!

    Jag skulle gärna vilja se lite mer dynamik med tanke på att videor som dessa brukar innehålla vanligtvis lite mer färgglada textplattor och lite roligare transitions. Tips på transitions är att till exempel knäppa med fingrarna och att sedan det dyker upp lite magiskt (man klipper så det ser ut så). Sen kan visa produkterna lite tydligare, på slutet kan du ur skålen ut ur bilden sen filma vid ett handfat när man tar av handspritet från en hållare. Detta för att göra det lite proffsigare. Sen är ett tips att justera ljuset i videon så det blir mer kontrast för nu känns bilden lite väl grå.

    När det gäller textningen så tänkte jag som Jakob även kommenterade att du skrev delar. Jag tror inte alla förstår hur mycket 2 delar är. Det blir ännu lättare med t.ex. deciliter. Sen har du inte angett hur stark spriten ska vara så det behöver förtydligas.

    Annars tycker jag din rubrik och pufftext funkar bra förutom stavningen på ”Så här” i pufftexten.
    Förutom dessa små saker har du gjort ett superbra jobb tycker jag Adelina.

    Ha det fint sålänge!

    Glada hälsningar
    /Elif Abay

    • Hej Elif! Tack för feedback 🙂

      Som jag svarat på Jakob och Gustav håller jag med om allt du skriver, att jag kanske får tänka över ”delar” lite och om jag ska skriva exakta mått istället.

      Smarta idéer ang. kontrast och övergångar och så, jag ska försöka lära mig hur man gör sådana och får det att se ännu bättre ut så att jag kan göra det nästa gång.

      Tack!
      Adelina

  5. Hej,
    du har fått många intressanta kommentarer och åsikter – jag håller med flers saker, men tänker särskilt på detta med spritens alkoholhalt – kan du förtydliga vilken sprit man ska använda? Här är det ju inte T-röd, ser jag;) När det gäller pufftexten är det lite överflödigt att skriva ”försäljare upplever” – det vet vi ju egentligen inte om de gör;) Det räcker att skriva till exempel: ”Under den pågående pandemin kan det vara svårt att få tag i handsprit i butikerna. Så här kan du göra din egen handsprit med hjälp av ingredienser du redan har hemma i skafferiet.”
    På slutet av videon står det ”egengjord”, vilket inte är ett ord som brukar användas. Kanske du kan skriva hemmagjord i stället – eller ta bort det helt?
    För övrigt en pigg och kul video!
    När du har justerat video och text kan du publicera den här på Mina Kvarter och sedan på Göteborg Nu.
    /Helena

Lämna ett svar