Coronaviruset hotar studentfirande

 

 

Folksälsomyndighetens restriktioner mot tillställningar med fler än 50 deltagare, kan göra så att årets studentfirande måste ställas in.
I Stockholm och Göteborgs har man beslutat att det alla kommunala skolor inte ska ha något studentfirande. De skolor som fortfarande inte har stoppat friandet, försöker nu att hitta lösningar för att eleverna ska få en utväg för att eleverna ska få fira sin student.

Bookmark the permalink.

5 Comments

  1. Jag tycker att du har fina rubriker och layout.
    Bakgrundsmusiken fungerar fint och klippt mjukt. Jag tycker inte den nedtonade musiken stör när Stina pratar.
    Jag ser inga etiska eller juridiska tveksamheter gällande ditt reportage. Din vinkel är tydlig och fungerar bra. Att studenterna ställs in är ett relevant ämne, speciellt om beslutet att ställa in inte har tagits i Tidaholm än. Jag tycker också att du har fina miljöbilder på skolan. Du skulle självklart ha kunnat filma fler “studentprylar” som studentmössa och skylt men jag tycker att bilderna från skolan ändå fungerar.
    Textrutorna är uppe lite för kort för att jag skall hinna läsa allt. 21 sekunder in i klipper händer det dessutom något konstigt med texten. Det ser ut som att du har fått med en ”millisekund” av en annan textruta, den hoppar liksom till och stör litegrann.
    Jag tänkte inte på några större grammatiska fel men 29 sekunder in tror jag att det saknas en punkt på slutet.

    Jag tycker att du har gjort ”det bästa du kan” av intervjun med Stina genom att zooma in henne men egentligen kanske det hade varit bättre att göra om intervjun för att få bättre bildmaterial.

    Sammanfattningsvis:
    Jag tycker att du skall förlänga alla textrutor en aning och ändra den delen där det “hoppar till”. Se över grammatiken men som sagt tänkte jag inte på mer än att det saknas en punkt 29 sek in.

  2. Det var Ellinor som kommenterade där uppe! 🙂

  3. Generellt sätt tycker jag att du har lyckats väldigt bra med att koka ned ditt längre reportage till den här videon. Du har hitta bra och kärnfulla citat och videon kan verkligen stå för sig själv, bra jobbat.

    Vinkeln tycker jag är bra och renodlad. Den känns även aktuell och motiverad.

    Vad gäller korrfel har upptäckt två saker, båda i undertexterna. I den undertext som är vid 00:35 (den som börjar med ”Dom försöker hitta…”), har det slunkit ett ”för” som jag tror inte borde vara där. I undertextsremsan som är vid 00:43 har det även kommit in ett mellanslag för mycket efter ordet ”vanligt”.

    Vad gäller juridiska, publicistiska, etiska eller källkritiska spörsmål kan jag inte upptäcka några problem.

    Textplattorna tycker jag i regel funkar bra. Att de som anger vad personen heter har GöteborgNu’s färger är mycket bra. Mitt första intryck av de stora textplattorna var att den andra och den trejde var lite svåra att hinna läsa. Nu när jag kollar har jag dock inga problem (nu har jag förvisso sett filmen tre gånger). Jag tänker att det kan vara värt att lägga på en extra sekund på dem i och med att du har åtta sekunder till godo. Den första mätte jag upp till fyra sekunder, varav den andra och den trejde var tre sekunder vardera. Lägger du på en extra sekund på två och tre får alla tre varsina fyra goa sekunder.

    Det händer även något märkligt vid andra textplattan. När den först trillar ner ser det ut som att den som var innan hänger kvar en jättekort stund.

    Den tredje textplattan tycker jag även är lite svår att läsa. Överhuvudtaget gillar jag hur du har designat textplattorna med den genomskinliga brödtexten, men just på den tredje är bakgrunden lite olycklig. Murbruket som ligger mellan tegelbitarna i bakgrunden smälter liksom ihop med själva textplattan, vilket gör det lite svårt att urskilja bokstäverna. Detta skulle du kanske kunna åtgärda genom att byta bakgrundsbild till någon som har lite mörkare toner eller andra färger än själva textplattan. Alternativt välja en bakgrundsbild som har lite mer jämna fäger och i så många olika som den som är där nu.

    Generellt sätt tycker jag du har fina bilder och musiken funkar bra.

    Så, sammanfattningsvis behöver felen med undertexterna ändras innan publicering. Likaså övergången mellan textplatta ett och två. Personligen tycker jag som sagt att du kan lägga på en sekund på textplatta två och tre, men jag vågar inte hävda det så starkt som att det är ett måste. Detsamma gäller textplatta tre och bakgrundsbilden. Jag själv kan tycka att en annan bakgrund kanske hade gjort läsbarheten bättre, men det måste nödvändigtvis inte ändras.

    Avslutningsvis vill jag bara säga att videon generellt sett var bra och bra jobbat!

    Hälsningar

    Carl Liliebäck

    • Tack för feedbacken.

      Jag håller helt med er båda när det gäller textplattorna. Jag såg nu när jag tittade på klippet igen, att de bör vara lite längre för att man ska hinna läsa ordentligt. Så jag kommer att fixa det. När det gäller den sista plattan och bakgrunden till den, håller jag också med. Jag lade in den här lite hastigt igår när jag började få bråttom. Jag hade tyvärr lite svårt att hitta någon bild som gjorde att det blev lättare att läsa, men jag ska göra ett nytt försök och byta den om jag hittar någon bild som lämpar sig bättre. Flimret på den andra textplattan har jag bara missat. Detta var något som jag hade problem med på alla plattor, men måste missat att fixa det på just den. Det ska jag fixa till nu. Jag har också sett att det är tendens till samma problem på Stinas namnskylt, så den ska jag också fixa till. När det gäller korrekturfelen ska jag fixa alla de som ni har påpekat. Jag har också själv sett att det på andra plattan är ett ”s” för mycket i ”Stockholms”, det ska jag också åtgärda.

      Tack!

      //Gustav

  4. Hej, bra konstruktiva kommentarer och bra att du fixar med grafiken.
    Du har dock inte fått feedback på pufftexten, där det finns en del korrfel:
    Folksälsomyndighetens restriktioner mot tillställningar med fler än 50 deltagare, kan göra så att årets studentfirande måste ställas in.
    I Stockholm och Göteborgs har man beslutat att det alla kommunala skolor inte ska ha något studentfirande. De skolor som fortfarande inte har stoppat friandet, försöker nu att hitta lösningar för att eleverna ska få en utväg för att eleverna ska få fira sin student.

    Kolla gärna en extra gång: Folkhälsomyndigheten, Göteborgs, att det alla skolor, friandet, för att eleverna ska få en utväg för att eleverna osv.
    För övrigt bra hantering av din ursprungsvideo!
    När du har justerat videon kan du publicera på Mina Kvarter och på Göteborg Nu.
    /Helena

Lämna ett svar