Förskolevikarie saknar rutiner för coronaviruset

Louise André, timvikarie vid Karlskrona kommuns förskolor, är orolig över att vara en potentiell smittospridare av coronaviruset. Främst då kommunen inte har specifika rutiner för dem.

Bookmark the permalink.

5 Comments

  1. Tove,

    Du har gjort en god nyhetsvärdering och använt dig av ett högaktuellt ämne och gjort en egen vinkel på det, som även funkar lokalt för Karlskrona. Man har inte hört så mycket om timvikarier inom skolan vad gäller coronaviruset. Bra val av ämne!

    Däremot så tror jag att vinkeln behöver förtydligas och utvecklas. Det är inte helt klart att Louise är timvikarie eller att hon är det på just förskolan när man bara ser videon. I cred/grafiken där hon presenteras står det ”förskolevikarie” och sedan nämner hon sin arbetsplats som ”skolan”. Detta hade kunnat gjorts tydligare, även i rubrik och pufftext. I rubriken ”förskolevikarie saknar rutiner för coronaviruset” så misstänker jag att du menar förekolevikarier, men det låter som att det är så i hela Sverige då vilket det kanske inte är. Sedan står det ingenting specifikt om just timvikarier i rubriken, utan det skulle lika gärna kunna handla om vikarier som är anställda under längre perioder. Det är just att det handlar om timvikarier som gör det extra intressant då det redan är en ganska osäker position, så rubriken skulle kunna omformuleras för att passa bättre med din valda vinkel. Även pufftexten skulle kunna vässas till och verkligen trycka på att kommunen inte gett någon information då detta är allvarligt. Annars har du fått med bra information i pufftexten.

    Det är bra att du intervjuat utomhus, det blir bra ljus. Och du har inte heller fått med några störningsljud så som hård vind, så övergångarna fungerar bra. Däremot tycker jag att ljudet från själva intervjun var lite lågt men vet inte om det är på just min dator. Det är bra utsnitt på bilden, men Louise har solen i ögonen vilket gör att vi inte får någon kontakt med de och så skapas det även skugga i ansiktet så hon hade kunnat omplacerats.

    Du har fått med bra information i textplattorna, sedan skulle vissa meningar kunna omformuleras för att mer passa in på just sociala medier, eller delats upp i kortare delar. Det hade även kanske kunnat vara något miljöljud eller musik i bakgrunden på dessa.

    Dina klippbilder är relevanta, det börjar bra med en mer detaljerad bild från lekplatsen. De sekvenserna som är från ett badrum ser mer ”hemmagjorda” ut, men jag förstår att det nog inte gick att filma inne på förskolan.

    Sedan så tänkte jag på en sak som är kopplad till det jag nämnde ovan om att det framstår som att det gäller för hela Sverige, vilket man bör vara försiktig med ur ett rent källkritiskt perspektiv. I bakgrunden på lekplatsen så ser man att det står ”sturköskolan – förskola”, är det där Louise arbetar? Jag vet inte exakt hur man gör med detta men jag tänker att man nog bör vara försiktig med att peka ut någon specifik förskola även om det är någonting som återkommer i hela kommunen.

    Sammanfattningsvis, snyggt jobbat! Det är en video som lämpar sig på sociala medier och som kommer bli publicerbar efter lite ändringar. Då tänker jag främst på vinkeln samt rubrik och pufftext.

    Allt gott,
    Eva

  2. Du har gjort en intressant och informativ video tycker jag 🙂

    Rubriken skulle kunna ändras lite, då det nu står ”förskolevikarie” – alltså bara en. Troligtvis är det fler som tycker såhär, och även om man inte hör från dem så blir det konstigt att göra nyhet av att bara en vikarie saknar rutiner. Du förstår! Som Eva säger kanske man också ska specificera att det är just i Karlskrona det gäller.

    Klippbilderna fungerar väldigt bra, speciellt den första är en bra början på videon tycker jag. Ljudet är lågt, jag vet inte om man kan fixa det på något sett? Jag fick höja till högsta volym för att höra ordentligt men det kanske är lättfixat.

    Din intervjuperson är bra och kommer med intressanta citat som kopplas bra till ämnet, och att ni står utomhus i solen ger en fin video. Däremot hade du kunnat vända på din intervjuperson och själv stå på andra sidan kameran, alternativt gå någonstans där solen inte träffar din intervjuperson i ögonen.

    Bra at du fått med en scen där personen tvättar händerna, ett tips för att få det att likna förskolans egen toalett mer är att plocka bort muggen med tandborstar. Bra med intervju/miljöljud över denna scen också, så att det inte känns så klippt.

    Funderar på om man ska ha med förskolans namn/skylt, eller om det är problematiskt. Man förstår att det antagligen är här som Louise jobbar (bland annat?), men det kanske blir lite uthängande av just denna förskola när det är ett problem i hela kommunen. Det hade kanske fungerat bättre om man hade med flera olika, eller bara filmade t.ex skolgården eller lekplatsen och inte skylten.

    Bra placering av text, den ser hela tiden centrerad ut. Hade ibland kunnat vara lite kortare textstycken för att få videon ännu mer specificerad för sociala medier. Annars jättebra jobbat!

    Adelina

  3. Glömde!

    Pufftexten har bra information men jag tycker att den andra meningen behöver ändras lite, eller i alla fall göras om från bisats till huvudsats. Första meningen är jättebra och presenterar ämnet väl.

    Adelina

  4. Tack för era kommentarer! 🙂
    Jag håller med om att rubriken och pufftexten behöver ändras så sammanhanget blir tydligare. Jag jobbar om det så det blir tydligare att detta gäller Karlskrona och timvikarier på deras förskolor. Då blir det nog säkrare källkritiskt också.
    Ljudet har jag nog lyckats mixa för lågt, då ni båda reagerar på det. Så det kan jag lätt lösa. Jag kan även byta ut klippbilden på förskolan, det är onödigt att väcka fler frågor i ett så kort klipp. Kommer även arbeta om textstyckena!
    / Tove

  5. Hej,
    mycket bra och konstruktiva kommentarer och bra att du följer råden Tove. För övrigt har du använt ditt grundmaterial på ett effektivt sätt och gjort en snygg SoMe-video av det! När du har justerat kan du publicera videon här på Mina Kvarter och sedan direkt på Götborg Nu (tv-fliken, enligt mejl).
    /Helena

Lämna ett svar