Valptips i karantäntider

På grund av att många svenskar är hemma mer i coronatider har många bestämt sig för att skaffa hund. Men hur underhåller man en valp i karantän?

Bookmark the permalink.

5 Comments

  1. Jag tycker att videon är en väldigt söt och rolig idé! Tipsen verkar lätta och bra, man hade kanske velat se Abbe testa några av dem men jag förstår att det är svårt att filma scener med en valp..

    Lite saker som man hade kunnat ändra:
    – Videon är rektangulär, förstår att du haft krångel med att filma/redigera på mobil men om det går- gör den kvadratisk!
    – Kanske göra texten lite större i textrutorna så att man ser det tydligare på en liten telefonskärm + att det skulle skapa mindre luft i rutorna (Det hade Erik gillat!)
    – sist men inte minst – ge dig själv cred i slutet! Du har ju ändå gjort en jättebra video 🙂

    Om man bortser från de här petiga sakerna så tycker jag att videon är jättebra och publicerbar!
    Hanna Thorn

    • Tack Hanna! Jo, visst är det en söt video. Jag satt och funderade igår kväll om det var såna här sliskvideos som jag hade sett framför mig att jag skulle ägna mig åt på journalistutbildningen. Kom fram till att nej det hade jag inte tänkt mig, men extrema omständigheter kräver extrema metoder. Kul att du gillade den iallafall.
      Att filma en sur valp som promenadvägrar pga regn med en mobiltelefon med halvkass kamera gav ju inga superresultat i klippbildsväg men glad att det blev nått iallafall.
      Jag har som sagt haft det lite kämpigt med tekniken senaste veckan så får jobba med det som finns att tillgå. Ska försöka fixa till den i ett annat program så jag får till kvadraten. Ska även göra texten större i rutorna, lovar. Och får väl lägga till en cred i slutet, glömde helt bort det, igen. Och förhoppningsvis slippa vattenstämpeln… /Annie

  2. Generellt sett tycker jag att videon var trevlig. Kul med något som är lite mer uppmuntrande än dagens vanliga nyhetsflöde. Vinkeln tycker jag alltså om, och med tanke på det du har berättat om att fler skaffar valp nu för tiden tycker jag att den är motiverad. Möjligtvis skulle det kunna ha varit bra att få info om det i själva videon — kanske ett referat till någon rapportering som säger så, eller liknande.

    Tipsen i sig tycker jag är bra. Att de är lite DIY-feeling på dem är riktigt fin. Å ena sidan ger de kanske den som är sysslolös i och med karantän eller permittering något att göra, å den andra är de ekonomiskt rimliga. De är liksom inte tips om att köpa massa dyra hundgrejer, istället ger de förslag som jag tror att många har råd och möjlighet att genomföra.

    Vad gäller korrfel har jag upptäckt ett. I andra textrutan (ca 00:16) står det ”blodbudding”, men jag antar att det ska stå ”blodpudding” (f.ö. ett bra tips, vår första hund hos mina föräldrar älskade de där godisarna). Annars upptäckte jag inga andra korrefel.

    När det kommer till publicistiska, juridiska eller etiska spörsmål ser jag inga problem med det i videon. För källkritikens del är jag mest lite fundersam snarare än att jag har någon kritik. Kommer tipsen från dig själv eller har du hämtat dem någonstan? Om det senare är fallet kanske man skulle kunna nämna var man fått dem ifrån, i alla fall för att credda upphovsmakaren.

    Vad gäller bilderna tycker jag mycket är bra i dem. Första och sista bilden tycker jag speciellt mycket om. Det hela börjar med att hunden kommer till dig, och i slutet ser man er båda tillsammans. Jag tycker det ramar in det hela på ett fint vis. Generellt sett kan jag dock tycka att vissa bilder är lite väl skakiga (kanske främst den trejde då hunden leker i soffan), framför allt då jag upplever att skagigheten gör det svårare att läsa textrutorna. Jag har dock full förståelse att de blev så i och med att du fick filma på med mobilen.

    Jag gillar hur textrutorna är uppbyggda med en rubrikplatta och en brödtextplatta (och att de har GöteborgNus färger). Jag upplever dock att man kanske skulle kunna gjort rubrikplattan lite större. Bokstäverna ligger ganska tätt mot kanten på den och ibland (t.ex. med bokstaven ”g”) går de över kanten. Utöver detta tänker jag att de kanske skulle kunna skjutas in lite åt höger för att undvika att de går utan för de där linjerna. Textrutorna hänger även kvar under lagom lång tid — tittaren får tid att läsa dem.

    Vattenstämplen är problematisk, men jag har full förståelse för att den är där (segt överhuvudtaget att det skulle vara sånt krångel med tekniken). Har du testa att redigera på datorn med något annat program an Premier Pro? Windows Moviemaker har ju i alla fall tidigare varit ett program som brukar funka till de flesta PC’s. Jag vet i och för sig inte om man kan jobba med grafik och sånt där, men kanske kan det vara värt att testa.

    Videon är ju inte heller kvadratisk, men jag har förstått att även det är en konsekvens av programmet du använde. Där har jag faktiskt inga tips på hur man kan lösa problem (ännu en gång, segt med teknikkrånglet).

    Fin musik! Är det en ”riktig” låt? Kändes inte som sån stockmusic.

    Det var nog alla kommentarer jag hade att komma med. Generellt sett tyckte jag om videon mycket. Innehållet är bra med konkreta och tydliga tips, och den ger tittaren något annat än vad som dominerar nyhetsflödet idag. Utöver de synpunkter jag har redogjort för ovan tycker jag att den funkar för publicering.

    EDIT: förlåt för massa text Annie. Jag insåg att jag la upp det hela lite dåligt med att inte sammanfatta på slutet. Så, här kommer en sammanfattning: Det som jag tycker behöver åtgärdas är 1.) korrfelet med blodpuddingen, 2.) Storleken på ”rubrikplattorna” i textplattorna, 3.) som Hanna skrev (och som jag inte tänkte på) att du creddar dig själv, 4.) Eventuellt att du creddar någon källa för texten om det finns en sådan.

    Hälsningar

    Carl Liliebäck

  3. Tack Carl!
    Jaa, jag tänkte att tipsen skulle vara just lite karantänanpassade, iallafall de flesta, nått man kan göra hemma med det man har. Ska fixa det där med den felstavade blodpuddingen, blir olyckligt annars.
    Vad gäller källa på tipsen så är de flesta såna som jag hört från andra, tipset med blodpuddingen kommer från början från mormor, samtidigt har jag fått samma tips från tanten med den blinda terriern som bor i närheten, toarulleknepet är ett sånt all-tips som jag tror de flesta ägnat sig åt nån gång, jordlåda i badrummet är min enda originella idé som kommer bara från mig (såvitt jag vet), osv. Så är skeptisk till om det behövs källhänvisning i det här fallet.
    Vad gäller de skakiga bilderna så håller jag med om att det stör, det var däremot i princip omöjlig att få en längre tagning med kameran stilla, eftersom valpar bara är stilla när de sover eller surar under en buske i regnet. Men jag håller med dig om att det inte är det starkaste klippet.
    Jag ska fixa till textrutorna (alternativt byta ut dem om jag får tag i ett bättre redprogram), och även göra klippet kvadratiskt och credda låten, det är faktisk en låt från den sida som Torbjörn nämnde igår, så vet inte om det innebär att den är ”riktig” eller stockmusik.
    /Annie

  4. Hej,
    du har fått jättebra och konstruktiva kommentarer och jag ser att du kommer att följa dem. Textplattorna har inte inte mycket marginal mellan text och kant på vissa ställen – kolla om det går att fixa. Plattorna tonas också in och ut med ”dissolve” och det kanske skulle det vara bättre med rakare övergångar? Testa gärna. Musiken tonas inte ut, utan slutar tvärt, vilket du bör justera. Annars har du gjort en mycket charmig ”sliskvideo” och du kommer säkert att ha nytta av detta i din framtida gärning;)
    När du har justerat kan du publicera videon här på Mina Kvarter och sedan direkt på Götborg Nu (tv-fliken, enligt mejl).
    /Helena

Lämna ett svar