Minskade arbetsmöjligheter för kulturarbetare (korrigerad)

Restriktionerna som har trätt i kraft för att hantera spridningen av covid-19 har lett till att många kultur- och nöjesevenemang i Göteborg har ställts in eller skjutits fram. Detta har medfört minskade arbetstillfällen för de som jobbar med sådana evenemang.

Bookmark the permalink.

5 Comments

  1. Det är ett relevant och intressant ämne. Jag funderade ett tag på om musik i bakgrunden hade kunnat tillföra något. Jag kom fram till att just att det inte är musik i bakgrunden bidrar till känslan av väntan som kulturarbetare måste gå runt med. Jag gillar också att du har kvar ljudet från övergångställen och spårvagnar.

    Jag tycker att det här är väldigt redan, det är en video som jag tyckte om att se på. Nedan är jag väldigt petig.

    Notera samtliga korrekturfel.
    – Skriv covid-19 med liten bokstav.
    – Var konsekvent om du binder ihop undertext med tankstreck. Såg en video från SVT där de använde kortare bindestreck i slutet och i början på oavslutade meningar som gick in i nästa ”caption”.
    – I båda meningarna i pufftexten använder du frasen ”lett till”. Det är inte fel men byt gärna ut detta i en av meningarna till någon synonym, exempelvis ”medfört”.
    – Det blir lite långt att läsa texten vid 00:27. Kanske ta bort en av de fyra aktörerna du nämner?
    – Av samma anledning som ovan skulle du kunna stryka ”därmed” vid 00:33.
    – Vid 00:36 skulle man kunna ta bort ”ju” från undertexten.

    Kommentera det publicistiska (juridiskt, etiskt, källkritiskt osv)
    – Är intervjupersonen okej med första klippet på när han kliar sig i skägget publiceras? Bra klippbild men kan sända smått negativa signaler.
    – Är det otillbörligt gynnande att ta upp Liseberg, Svenska Mässan, Göteborgsoperan och Pustervik? Nej, eftersom du tar upp flera konkurrenter och kan motivera just dessa med att de är de största. Om du ska ta bort en av de fyra aktörerna är det förslagsvis Pustervik. De skulle nog ha fler eventuellt sura konkurrenter som skulle hävda att de gynnas av att omnämnas.

    Kommentera vinkel och dramaturgi.
    Vinkeln är relevant och dramaturgin fungerar bra. Man förstår direkt vad det handlar om och det ska man göra i en video som denna. Videon avslutas med en blick mot framtiden.

    Kommentera teknik
    – Ljuset är bra, framförallt under synken där det är riktigt bra. Det fungerar bra med glasögonen.
    – Det är lite brusigt i bakgrunden i synken. Går det att sänka ytterligare med t.ex. brusreduceringseffekt på Premiere Pro?
    – Klippbilderna är aningen skakiga.
    – Texten på Tores namnskylt ligger för nära kanten.
    – Vid 00:42 hörs ett ”mm” från dig. Går det att tysta ner eller klippa bort ljudet?
    – Personligen störs jag lite av att sångaren kommer igång i slutet av videon. Skulle man kunna skjuta bakgrundsljudet så att han inte gör det? Kanske bara en smaksak men jag lämnas med en känsla av att jag berövas att höra mer av låten.
    – Jag hade testat att sänka opaciteten lite på den röda grafiken.

    Sammanfattningsvis: Vad behöver ändras/justeras för att det ska kunna publiceras?
    1. Texten på Tores namnskylt ska ligga längre från kanten.
    2. Var konsekvent med hur du binder ihop meningar som går in i nästa ”caption”.
    3. Om du har en mer stabil klippbild, byt då ut någon av de skakiga mot den. En närbild kanske?
    4. Prova att tysta ner eller klippa bort ditt ”mm” vid 00:42.
    5. Korta ner texten lite i grafiken på nämnda ställen.
    6. Testa att sänka opaciteten på den röda grafiken.

    Heino Ollin

    • Tack för kommentarerna Heino!

      Korrekturfelen du beskriver (covd-19, tankstrecken, pufftext, ”därmed”, ”ju”, svårt ta bort en aktör) håller jag med om. De ska jag rätta till.

      Första klippbilden har du faktiskt rätt i att den kanske kan vara lite olycklig. Ska se över om jag har någon bättre eller kanske en snutt av samma där han inte kliar sig i skägget.

      Du har en poäng i att det kan vara problematiskt att ha med Pustervik. Jag tar bort dem och byter även klippbilden därifrån till någon annan, alternativ flyttar om den lite så att man inte ser att det är Pustervik.

      Vad gäller mina klippbilder så är de tyvärr rätt skakiga rent generellt. Jag skyller det på dålig kamerateknik. Jag ska dock öga igenom dem lite mer noggrant och försöka använda de passager där det är minst skakighet.

      Texten på namnskylten ska jag rätta till.

      ”mm”:et ska jag också försöka jobba med. Jag tror det kan bli svårt då det ligger ganska inbakat i Tores svar, men jag ska göra mitt bästa. Jag har förbannat mig själv rejält över att det kom med, speciellt då det var i en av de delarna av intervjun som jag verkligen inte ville villkora.

      Texten i grafiken (de stora textrutorna) ska jag korta ned. Jag provar även att sänka opaciteten på grafiken generellt. Jag tänkte även att jag ska försöka göra så textrutorna ligger kvar lite längre. Jag har ju trotts allt fyra sekunder till godo! 😉

      Jag provar också att lägga in brusreducering i synken och ser om det blir bättre!

      Captionen ska jag också se över och försöka vara med konsekvent med. Vad gäller tankstrecken kan jag tycka, nu när jag kollar på det i efterhand, att det första är felanvänt. Där borde det vara ett i början av frasen och ett i slutet (precis som du beskriver att SVT har gjort) eftersom det är en inskjuten fras. Det andra tycker jag dock i alla fall inte är fel, eller ja, det är så jag skulle kunnat tänka mig att använda det om jag skrev ned det han sa i en vanlig text. Detta för att meningen tar slut då frasen efter tankstrecket slutar. Men som sagt, jag ska se över det hela och pilla lite med.

      Stort tack för kommentarerna Heino! De var konstruktiva och givande! 🙂

      Hälsningar

      Carl

  2. Hej! 🙂

    Jättebra jobbat! Du har valt ett väldigt aktuellt ämne och även en aktuell vinkel av det men ändå lyckats hitta din egen vinkel samt förankrat det lokalt. Väldigt snyggt!

    Början är mycket bra och du har lyckats få med relevanta klippbilder i olika utsnitt som förgyller videon. Videon i sin helhet var väldigt behaglig att se på! Det är väldigt fint ljus.

    Jag håller med Heino angående att binda ihop undertexten med tankstreck. Har också sett att de använder kortare streck på exempelvis SVT i slutet och början när det fortsätter in i nästa. Så det kanske får göras om så det blir mer konsekvent. Jag tycker om att du tonat det svarta i undertexten.

    Sedan funderar jag på hur det fungerar att nämna just de aktörer som du nämner, om det likt det Heino skriver kan vara otillbörligt gynnande? Och ifall det vore bättre att inte nämna några specifika aktörer? Sedan så skulle det vara intressant att höra ännu mer från just Tore om hur det påverkat honom personligen eller hans specifika yrkeskår, nu pratar han mer i större drag om kulturarbetare generellt.

    Mot andra halvan av videon, vid 00:42 hör man ett ”mm” från dig som kanske går att klippa bort och lägga någon klippbild över eller dylikt. Annars kan det vara bra att tänka på i fortsättningen, jag vet hur lätt det är att sitta och säga ”mm” eller ”ja” i sådana situationer.

    Rent dramaturgiskt så har du byggt upp videon väldigt bra, det känns som att den har en början, mitt och ett slut som även passar i ett sammanhang för sociala medier.

    Rubriken fungerar väldigt bra, och pufftexten likaså.

    Sammanfattningsvis, väldigt bra jobbat! Det som jag tycker att du främst borde fokusera på att ändra inför publiceringen är som Heino skriver att vara konsekvent vid textningen, ditt ”mm” och fundera över vad som är bäst när specifika aktörer nämns.

    Superfint!

    Allt gott,
    Eva

    • Tack för kommentarerna Eva!

      Du har rätt i det du skriver om otillbörligt gynnande, det behöver jag tänka över. Jag är dock så himla osäker på vad som är otillbörligt gynnande och inte. Anledningen till att Liseberg är med är för att Tore egentligen jobbar där. I och med nedkortningen av reportaget hade jag dock svårt att få med den infon. De andra motiverade jag också delvis av att han nämner dem som exempel på aktörer i Göteborg som anställer tekniker, något som förvisso inte heller framgår av intervjun. Jag ska definitivt tänka över det. Tänker att jag även ska höra mig för med Helena för att få ännu lite mer rådgivning kring det hela.

      Jag kan hålla med om att det hade varit intressant att höra mer från Tores perspektiv, hade dock svårt att få till det i och med det korta formatet. Nu när jag återvänder till redigeringen och tänker över det hela med otillbörligt gynnande ska jag se om jag kanske får utrymme att lyfta in mer från hans eget perspektiv.

      Ja, det där ”mm”:et håller jag med om är störande. Jag har förbannat mig själv över att det råkade komma med, speciellt då den delen av intervjun är viktig att få med. Jag ska iaf försöka fixa till det.

      Så, för att själv sammanfatta kan jag säga att jag kommer göra följande av det du föreslog: 1.) fixa till textningen så att den blir mer konsekvent, 2.) se om jag kan fixa till ”mm”, 3.) fundera över vilka, om några, aktörer man kan nämna eller inte.

      Tack för bra kommentarer Eva! De var både konstruktiva och givande!

      Hälsningar

      Carl

  3. Hej, vi har ju pratat på annat håll om detta Carl och du har fått väldigt genomarbetade, konstruktiva kommentarer. Se över din video enligt de råd du har fått, så är det klart att publicera här och på Göteborg Nu. Jag ser som sagt inga problem med att nämna de olika platserna för evenemang, tvärtom ger det mer förankring i verkligheten i det här fallet. Du har använt ditt grundmaterial väl.
    /Helena

Lämna ett svar