Att vara student under Coronakrisen

Under Coronapandemin har rekordmånga sökt till universitet och högskolor till hösten. Studenten Ellen Thorisdottir har däremot flyttat hem från sin studentstad då hon inte har någon skola att gå till längre.

Bookmark the permalink.

3 Comments

  1. Beröm: Jag tycker att det är mycket som är bra. Det är en relevant nyhet med tanke på statistiken. Ett bra sätt att lägga upp det med nuvarande konstiga situation för studenter versus att rekordmånga sökt in till hösten. Bra speaker där du pratar lugnt och tydligt. Super med staplarna och presentation av källa på ett visuellt sätt.

    Berättarteknik: Vinkeln är om studenter i Sverige under coronakrisen. Det handlar om både nuvarande och framtida studenter. Kanske att det känns något spretigt med hennes synkar och dia speakers, det hon säger är ju relevant men där din fråga klippts bort är jag inte helt hundra på vad frågan var pga speakern. Sen skulle jag gärna velat ha en scen, förstår att det är svårt pga ämnet, men vi kan ju slänga ut frågan i gruppen och se om någon har något bra förslag?

    Journalistiken: Som sagt bra och relevant nyhet tack vare statistiken som är ny för mig. Ett nytt sätt att se det på. Statistiken kommer dessutom från en bra källa som redovisas tydligt så man ser det ordentligt.

    Detaljer: Jag tycker att det funkar bra med miljön och klippbilderna, gillar speciellt den på hennes fötter. Jag kan förstå att det är svårt med en relevant miljö då det handlar om distansstudier och att flytta hem till Göteborg igen. Därför är jag glad att du valt att göra allting utomhus, istället för hemma hos henne.

    Teknik: Tekniskt har jag ingenting att anmärka på, tycker att det flyter på fint med både bild och ljud och grafik.

    Språk: Rubriken är bra, pufftexten är tydlig och rak, speakers är bra, de innehåller den makronivå som behövs vilket funkar jättebra, kanske att jag hade velat ha en liten liten bäddning innan Ellens synkar för att vara extra tydlig kring vad det är hon svarar på för fråga.

    Slutsats: Superbra jobbat, jag skulle absolut kunna se denna dyka upp på morgonen när jag kollar på nyheterna, snyggt med grafiken, är ett fint ljud rakt igenom. Det enda jag kan sakna är en liten scen, men samtidigt har jag ingen aning vad det skulle kunna vara.

    Bra jobbat Hanna!
    /Annie Thunegård

  2. Beröm:
    Det bästa med reportaget tycker jag är grafiken. Den är snygg och tydliggör statistiken. Jag tycker även att dina speakeravsnitt är väldigt bra och gillar att du har tagit med några av dina egna frågor för att skapa lite variation.

    Berättarteknik:
    Vinkeln om jag har förstått det rätt är att folk åker till sina hemorter istället för att vara i sitt boende i orten de pluggar. En fråga som jag hade velat ha besvarat i så fall är, varför? Är det för att de vill vara hemma hos sina föräldrar eller saknar de sin hemort?
    Hur var det i Ellens fall? Sedan är det rimligtvis viktigt att få svar på hur det känns att vara hemma nu när skolan är stängd. Det svarar Ellen på, men mer övergripande. Jag hade velat veta hur det kändes för henne.

    Journalistiken:
    Nyhetsvärderingen är klockren! Redan i anslaget tänkte jag att det ju faktiskt är så att många åker hem. På det sättet har du hittat en för mig helt ny vinkel, vilket är skönt med tanke på att allt upprepas i nyheterna nuförtiden.

    Teknik
    Jag tycker att du har skött tekniken bra. Jag har inga större anmärkningar på det. I din första speak börjar din mening med ett hårt klipp, men det är det enda.

    Detaljer:
    Jag förstår att du inte har kunnat jobba så mycket med detaljer med tanke på omständigheterna. En snygg sådan som du har fått med ändå är klippbilden med mobilen precis efter att Ellen har nämnt att hon håller på mycket med mobilen.

    Språk:
    En tydlig styrka i reportaget. Du pratar lugnt och välartikulerat vilket gör det behagligt att lyssna på!

    Slutsats:
    Bra reportage! En grej som jag hade i alla fall provat att göra annorlunda för att se hur det blir är att slopa din sista fråga till Ellen och istället utveckla statistiken lite och avsluta med något gött från Ellen.

    Jakob Kerren

  3. Hej! 🙂

    Missade seminariet så kompletterar med kommentar:

    Väldigt bra jobbat! Det som jag tycker är det allra bästa med reportaget är dels att du lyckats fånga in ett högaktuellt ämne och ändå få till en egen och ny vinkel på det, men framförallt att dina speakeravsnitt är så genomarbetade. Du har fått med mycket bra, intressant och relevant information och det kommer även i en bra ordning rent dramaturgiskt. Jag tycker om hur du varvar perspektiven och att du fått in informationen som rör statistiken på ett utmärkt sätt. Dessutom har du en otroligt bra och behaglig röst att lyssna på, du är tydlig och har ett bra tempo. Även formuleringarna, språket och ordvalen fungerade mycket bra.
    Enligt mig är vinkeln att många studenter väljer att åka tillbaka till sina hemorter nu eftersom att i princip all undervisning sker på distans. Och för att berätta detta så gör du ett nedslag i en individ som gjort just detta. Sedan fyller du på med relevant information och siffror ur ett makroperspektiv. Jag tycker att det är en väldigt bra vinkel som känns relevant. Den hade möjligtvis kunnat förtydligas ytterligare om man undersökte mer kring hur det fungerade för just Ellen och varför hon gjorde det beslutet samt om statistiken utvecklades lite mer. Annars fungerade det väldigt bra! Reportaget har hög journalistisk relevans och nyhetsvärderingen är utmärkt.
    Du har fått till fina klippbilder och jag gillar att det är så mycket utomhusbilder med både bra ljus och ljud. Om det skulle ändras någonting så möjligtvis någon mer när- och detaljbild, så som den där Ellen håller på med sin telefon efter att hon just pratat om telefonen kopplat till distansstudierna. Jag tycker att reportaget håller en hög teknisk kvalité, övergångarna fungerar bra och snyggt att du gjorde grafik till statistiken. Några bilder i början blev lite skakiga mot slutet, men annars fungerade det fint.
    Väldigt bra jobbat! Jag tycker att reportaget är publicerbart. Om du skulle ändra på någonting så är det kanske just fler detaljer och kanske någon scen där man faktiskt får se hur det går till när hon studerar hemifrån.

    Allt gott,
    Eva

Lämna ett svar